Альфателеком // на головну сторінку
   
 
Перейти на головну сторінку  
 
- берегові/суднові
- портативні
- радари
- обладнання АІС
- базові/наземні
- портативні
 
- ретранслятори
- мобільні
- портативні
MotoTRBO IP Site Connect
MotoTRBO Capacity Plus
MotoTRBO Linked CP
MOTOTRBO CAPACITY MAX
Motorola MotoTRBO
 
Блоки живлення "Імпульс"
Кабельна продукція
  Логін    
  Пароль    

 
Перейти на головну сторінку Система Tetra

Розробка Європейським Інститутом Телекомунікаційних Стандартів (ETSI) стандарту для цифрових транкових систем TETRA (Trans-European Trunked RAdio*) стала значним етапом у процесі розвитку радіозв'язку. При роботі над стандартом було враховано досвід та досягнення аналогових транкових технологій МРТ 1327, а також деякі принципи та рішення, закладені в GSM (Global Standard for Mobile telecommunication – стандарт для стільникової телефонії).

Робота ETSI підтримується урядами багатьох країн , операторами мереж зв'язку, розробниками та виробниками обладнання, групами користувачів. Характерним у статусі Інституту є те, що стандарти, що видаються ним, є обов'язковими для виконання в Європі, визнаються і широко застосовуються в усьому світі (прикладом можна назвати повсюдне поширення GSM).
Основні розділи стандарту TETRA були схвалені різними країнами наприкінці 1995 року (22 країни проголосували за і жодна проти). У наступні роки до стандарту продовжували (і продовжують) вноситься окремі зміни та доповнення (як це мало місце у МРТ 1327 та GSM).

Для створення органу, який міг би діяти від імені всіх зацікавлених сторін, у грудні 1994 року оператори мереж, виробники та розробники обладнання, контролюючі та тестуючі організації, найбільші групи користувачів підписали Меморандум про взаєморозуміння – TETRA Memorandum of Understanding). Таким чином, були об'єднані зусилля щодо підтримки та якнайшвидшого впровадження TETRA у державах – членах Меморандуму.

Членами Меморандуму стали такі гіганти комунікаційного бізнесу, як Philips, Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia, Marconi та інші. З великих європейських компаній до TETRA MoU не приєдналася лише Matra Nortel Communication, яка на той час розробила для французької поліції свою систему цифрового транкового зв'язку Tetrapol.

Крім пропаганди стандарту, члени TETRA МoU дбають про координацію дій різних постачальників та споживачів обладнання, стежать за забезпеченням «відкритості» для широкого ринку, дбають про сумісність апаратури різних виробників. На березень 1999 року TETRA MoU налічувала 63 організації з різних країн.

Метою розробки нового стандарту було насамперед забезпечення служб громадської безпеки Європи сучасними цифровими засобами зв'язку з інтегрованими можливостями з передачі даних та високим ступенем захисту.

СТАНДАРТИЗАЦІЯ Всі документи з описом стандарту TETRA формують так звану «примусову» частину, обов'язкову для виконання в європейських країнах. Винятком є лише Інтерфейс Центрального управління мережею (CMNI – Central Network Management Interface), який належить до рекомендаційних документів. Опис стандарту складається з низки документів, що описують різні частини системи. Серед численних вимог та описів зазначимо основні:

  1. Air Interface V+D (AI) [«ефірний» інтерфейс голосу та даних] – інтерфейс між радіостанціями та базовим обладнанням. Забезпечує сумісність кінцевих пристроїв (радіостанцій) різних виробників.
  2. Terminal Equipment Interface (TEI) [інтерфейс термінальних пристроїв] – інтерфейс між радіостанціями та пристроями передачі даних.
  3. Inter System Interface (ISI) [міжсистемний інтерфейс] – інтерфейс між мережами TETRA. Забезпечує можливість поєднання систем різних виробників.
  4. Line Station Interface (LSI) [інтерфейс лінійних пристроїв] – інтерфейс підключення дротових лінійних пристроїв (диспетчерських пультів).
  5. Network Management Interface (NMI) [інтерфейс керування мережею] – інтерфейс центрального керування системою.
  6. Gateways to Public Network [шлюзи для зовнішніх мереж] – інтерфейс для підключення до зовнішніх мереж (УАТС, ГТС, ISDN тощо).
  7. Direct Mode Operation (DMO) [Робота в прямому режимі] – зв'язок між радіостанціями поза зоною дії мережі.

Примітно те, що стандартизовані лише зовнішні інтерфейси, тоді як внутрішні реалізації комутаторів, керуючих пристроїв, контролерів не стандартизовані. З одного боку це дозволяє підтримувати «відкритість» стандарту, а з іншого – залишає можливість виробникам пропонувати власні, найбільш ефективні розробки та рішення.

ПРИНЦИП РОБОТИ Системи на основі стандарту TETRA використовують технологію TDMA, де чотири робочі канали (потоку) об'єднуються в один загальний потік, який потім передається радіочастотним каналом шириною 25 кГц. Це дозволяє більш ефективно використовувати частотний спектр, а також спростити радіочастотну частину обладнання базової станції (потрібний лише один ретранслятор, антени, фідер і т.д. на чотири робочі канали). Максимальна швидкість передачі даних у кожному з робочих каналів становить 7,2 кбіт/с. З яких передачі оцифрованого і стиснутого (а за необхідності і зашифрованого) мовного сигналу використовуються 4,8 кбіт/с, інші 2,4 кбіт/с відводяться передачі коду корекції помилок.

У режимі передачі даних, для одного сеансу зв'язку (одному абоненту) може одночасно виділятися від одного до чотирьох потоків, забезпечуючи тим самим швидкість передачі даних до 28,8 кбіт/с (для порівняння в GSM лише 9,6 кбіт/с ). Така швидкість дозволяє передавати не лише мовлення та текстові дані, а й графіку, працювати в Інтернет, користуватися електронною поштою та навіть обмінюватися відеоінформацією. Причому можливість підключення абонентських радіостанцій до цифрових пристроїв не потребує додаткового обладнання.
Системи на базі TETRA мають широкі можливості з передачі захищених (зашифрованих) даних. Можуть шифруватися як голос, так і дані, причому засоби захисту інтегровані в систему та не потребують додаткового обладнання. Від рівня шифрування залежить швидкість передачі (див. таблицю).


Передача даних

Швидкість (кбіт/с) залежно від кількості виділених потоків

Можливе застосування

1

2

3

4

Незахищений режим

7,2

14,4

21,6

28,8

Графічна та відеоінформація, Інтернет

Захищені дані

4,8

9,6

14,4

19,2

Текст, картографічні дані

Сильно захищені дані

2,4

4,8

7,2

9,6

Конфіденційна військова та службова інформація, криміналістичні дані, банківська інформація

Для захисту інформації визначено два механізми:

  • На етапі «ефірного» інтерфейсу – забезпечує шифрування «траси» між кінцевими пристроями та базовою станцією.
  • Наскрізне шифрування – використовується для обміну найбільш важливими даними, де потрібне шифрування по всьому тракту передачі від одного кінцевого пристрою до іншого.
Крім шифрування, в системі присутні традиційні методи захисту доступу до системи: перевірка легальності абонентів за ідентифікаційним та електронним номерами радіостанції.
Важливими особливостями TETRA є режими прямого зв'язку (Direct Mode) між радіостанціями без участі базової станції та режим мобільного ретранслятора*. Наявність цих режимів виникла багато в чому завдяки побажанням служб громадської безпеки.


* Режими визначені інтерфейсом DMO.


Режим «прямого» зв'язку забезпечує функціонування радіостанцій як у зоні дії транкової системи, так і поза нею. У разі знаходження абонентів у межах «радіовидимості» робота в режимі «прямого» зв'язку дозволяє знизити навантаження на систему (оскільки базова станція не бере участі у передачі сигналів).
Можливість автономної роботи дозволяє забезпечувати зв'язком абонентів при повному пошкодженні базового обладнання або при проведенні заходів на виїзді. Дальність зв'язку у разі залежить лише від фізичних принципів поширення радіохвиль.
Режим "мобільного ретранслятора" дозволяє розширити зону дії радіостанцій як у режимі "транкового" зв'язку, так і при роботі без участі бази. У цьому режимі одна з автомобільних радіостанцій стає тимчасовим ретранслятором для віддалених абонентів. Причому, перебуваючи в режимі ретрансляції, сама радіостанція залишається в роботі (можливий прийом та здійснення дзвінків).
При знаходженні радіостанції як у режимі «прямого» зв'язку, так і «мобільного ретранслятора» вона зберігає можливість приймати виклики від транкової системи і навпаки, перебуваючи в транці, продовжує «прослуховувати» канали, якими можуть пройти прямі запити (режим Dual Watch - Подвійний перегляд).
Можливість "прямого" зв'язку та режим "мобільного ретранслятора" дозволяють легко створювати автономні "мережі" на базі радіостанцій TETRA, наприклад, при проведенні надзвичайних заходів або в місцях, віддалених від зони дії базової станції. Причому для цього не потрібне додаткове обладнання – всі функції закладені у систему TETRA стандартно.


Режим «прямого» зв'язку (Direct Mode)

Режим «прямого» зв'язку через мобільний ретранслятор

Режим «мобільний ретранслятор» при транковому зв'язку


СУМІСНЕ ВИКОРИСТАННЯ МЕРЕЖІ

У системах TETRA підтримується можливість використання мережі кількома незалежними організаціями, із забезпеченням загальної таємності та взаємної безпеки. Це досягається створенням про «віртуальних» мереж. Віртуальні мережі дозволяють розділяти загальну фізичну мережу різним організаціям та відомствам, імітуючи у своїй «персональну» систему та зберігаючи повний контроль за своїми власними комунікаційними функціями. Для кожної віртуальної мережі може застосовуватися як свій власний набір параметрів системи, а й власний центр управління (див. малюнок нижче).

ІНТЕГРАЦІЯ З ІНШИМИ МЕРЕЖАМИ

Можливості інтеграції системи TETRA з мережами різного типу було приділено підвищену увагу розробників з перших днів проектування.

ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ

  • Час встановлення з'єднання 300 мс.
  • Симплексний та дуплексний режими роботи. Застосування дуплексу з тимчасовим поділом, дозволило виключити з радіостанції дуплексний фільтр (найслабша ланка дуплексних радіостанцій, що важко піддається мініатюризації). В результаті зменшилися габарити радіостанцій, що носяться.
  • Протокол гарантує стійкий радіозв'язок під час руху зі швидкістю до 200 км/год.
  • Попередньо встановлені статусні повідомлення (понад 32 000 значень). Змінювані користувачем повідомлення завдовжки до 2047 біт.
  • Незалежність від частотного діапазону.
  • Рівні вихідної радіочастотної потужності радіостанцій TETRA визначені стандартом і можуть бути 25, 10, 3 або 1 Вт. Радіостанції дозволяють автоматично регулювати вихідну потужність залежно від рівня сигналу (видалення) базової станції.
ПОСЛУГИ МЕРЕЖ TETRA

Стандарт TETRA визначає два типи послуг:

  1. Телекомунікаційні послуги (Teleservice) – всі типи послуг пов'язані з передачею мовної інформації між абонентами.
  2. Послуги передачі даних (Bearer Service) – можливості передачі даних між абонентами мережі, за винятком функції передачі голосу.

Крім традиційного для транкових систем набору можливостей, таких як індивідуальні, групові та мовні виклики, пріоритети, статусні повідомлення тощо, TETRA має низку додаткових функцій:


Функція

Опис

Виклик абонента диспетчером

Перед здійсненням запиту диспетчер перевіряє можливість виклику.

Вибір області

Визначення області дії для користувачів (зона, регіон).

Динамічний пріоритет доступу

Абонентські радіостанції можуть мати різний пріоритет доступу протягом встановленого періоду часу або залежно від завантаження системи.

Пріоритет виклику

Доступ до ресурсів мережі може бути розподілений за пріоритетами.

Пізній вхід

«Запізнілі» абоненти можуть приєднуватися до сеансу зв'язку, що протікає.

Пріоритетний виклик із вивільненням

Виклик має найвищий пріоритетний доступ до ресурсів мережі. Якщо система зайнята, то виклик з найнижчим пріоритетом буде перерваний для обробки цього виклику. Еквівалентний аварійному виклику в системах МРТ 1327.

Вибіркове прослуховування

Уповноважений радіоабонент може прослуховувати радіопереговори конкретних абонентів без виявлення себе.

Прослуховування оточення

Диспетчер може включити на передачу будь-яку радіостанцію без індикації даного режиму на самій радіостанції (користувач не виявляє роботу радіостанції на передачу). Може використовуватись, наприклад, для прослуховування переговорів усередині захопленого автомобіля.

Динамічне перегрупування

Дозволяє диспетчеру організовувати нові групи абонентів з ефіру. Може застосовуватися до радіостанцій, що знаходяться в процесі сеансу зв'язку.

 

Ідентифікація зухвалої сторони

Індикація номера абонента.

Ідентифікація сторони, що викликається

Індикація номера абонента.

Заборона на ідентифікацію сторони, що викликає/викликається

Будь-яка сторона може заборонити індикацію номера абонента.

Повідомлення про виклик

Індикує абонента, що викликає, на радіостанції, що знаходиться в режимі зв'язку («зайнято»).

Ідентифікація співрозмовника

Радіостанція автоматично надсилає свій ідентифікаційний код у режимі групового зв'язку.

Безмовне перенаправлення виклику

Дозволяє радіоабоненту перенаправляти всі виклики іншому радіоабоненту.

Перенаправлення виклику, якщо абонентська станція «зайнята»

Дозволяє перенаправляти запити, якщо радіоабонент, що викликається, знаходиться в процесі зв'язку.

Перенаправлення дзвінка, якщо абонентська станція недоступна

Дозволяє перенаправляти запити, якщо радіоабонент, що викликається, поза зоною обслуговування або вимкнений.

Переадресування дзвінків без відповіді

Дозволяє перенаправляти всі запити, що залишилися без відповіді.

Запит зі списку викликів

Вхідні дзвінки, що залишилися без відповіді, послідовно записуються до певного списку, з якого потім можна вибрати номер для дзвінка.

Короткий набір номера

Метод скороченого клавіатурного набору номерів із пам'яті.

Чекання виклику

Сповіщення «зайнятого» радіоабонента про вхідний виклик.

Утримання виклику

Дозволяє користувачеві переривати розмову, що протікає, і відновити коли потрібно (наприклад, для розмови з співрозмовником, що знаходиться поблизу).

Чекання відповіді «зайнятого» абонента

Вхідний дзвінок буде очікувати, доки абонент не звільниться. Після звільнення з'єднання буде автоматично.

Чекання з'єднання з абонентом, що не відповідає

Вхідний дзвінок буде чекати, доки абонент не зробить інший дзвінок. Після звільнення з'єднання буде автоматично.

Передача управління

Ініціатор групового виклику може передати ініціативу з управління викликом (відбій) іншому абоненту.

Включення у виклик

Здатність включення радіоабонента в сеанс зв'язку, що протікає.

Індикація плати

Інформація про плату за користування телефоном на початку, протягом або в кінці виклику.

Заборона виклику

Заборона викликів від користувачів згідно з певним списком.

Заборона на переривання

Можливість заборони переривання сеансу зв'язку абонентом з більш високим пріоритетом.


УГОДА ЧАСТОТ

Технологія TETRA незалежна від частоти, але узгоджене використання частот дає суттєвий економічний виграш при створенні мереж національного та транснаціонального масштабу.
На конференції TETRA MoU, що відбулася в серпні 1999 року, оголошено про прийняття в Європі розподілу частот для роботи транкових мереж на базі стандарту TETRA. Для корпоративних користувачів виділено смугу частот 410–430 МГц, а для служб безпеки та поліції – 380–385 та 390–395 МГц.

ВИРОБНИКИ ОБЛАДНАННЯ TETRA

Виробник

Країна

Базове

Абонентське

Bosch/Ascom

Швейцарія

 

+

Ericsson

Швеція

+

+

Frequentis

Австрія

+

 

Marconi Communication/OTE

Великобританія/Італія

+

+

Motorola

США

+

+

Nokia

Фінляндія

+

+

Rohill Engineering

Нідерланди

+

 

Rohde & Schwarz

Німеччина

+

 

Simoco International

Великобританія

+

+

Tait Electronics

Нова Зеландія

+

+

Teltronic

Іспанія

 

+


ПЕРСПЕКТИВИ
За даними Групи Стратегічних досліджень (Strategic Capital Group), загальна кількість користувачів рухомого радіозв'язку в Європі досягне до 2002 року 11 млн. Витрати лише на абонентське обладнання перевищать 4,1 млрд. доларів. Очікується, що в період з 1997 по 2002 роки приблизно 850 млн. від цієї суми (20%) буде витрачено на абонентське обладнання TETRA. Деякі аналітики пророкують до 80 млн. користувачів TETRA до 2008 [9].
Простежується тенденція становлення TETRA де-факто міжнародним стандартом (як було з MPT 1327 та GSM).
Крім Європи широкий інтерес до TETRA висловлюють в Австралії та Новій Зеландії, Південній Америці, азіатських країнах, що швидко розвиваються. Традиційно стримане ставлення до Європейської TETRA у США та Японії.
Влітку 2000 року один із найбільших постачальників комунікаційних послуг компанія Dolphin Telecommunications Ltd. (Великобританія) має запустити в експлуатацію першу трансєвропейську мережу транкового зв'язку ExpressNet на основі TETRA [6]. Це буде перша комерційна мережа з одночасним наданням послуг мовного зв'язку та бездротової передачі даних. До кінця року послугами мережі зможуть користуватися у Великій Британії, Франції та Німеччині. Надалі до зони обслуговування мережі увійдуть Бельгія, Фінляндія, Іспанія та Португалія. Таким чином, процес розвитку TETRA з локального перейде в стадію транснаціонального.
За прогнозами дослідницьких організацій, подальший успіх стандарту забезпечить очікувану появу специфікацій зі стикування обладнання TETRA з іншими системами транкового зв'язку Tetrapol та APCO 25.


 
Україна, Одеса   © 1998—2024 Альфателеком. Всі права захищені